header11-nl

Sept
18
2014

group selfie

Tieners die vaker sociale netwerksites gebruiken gaan meer belang hechten aan hun uiterlijk waardoor ze meer geneigd zijn cosmetische chirurgie te willen ondergaan. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoekers van het Nederlands Jeugdinstituut, Rutgers WPF en CcaM, onlangs verschenen in het tijdschrift Sex Roles.

De effecten waren even sterk aanwezig bij jongens als bij meisjes. Wel rapporteerden meisjes frequenter gebruik van sociale netwerksites, hechtten zij een groter belang aan het uiterlijk en hadden zijn vaker de wens om cosmetische chirurgie te willen ondergaan.

Wanneer adolescenten hun uiterlijk belangrijker vinden en hier veel tijd, moeite, geld en aandacht aan besteden kan dit ten koste gaan van vriendschappen, school en hobby's. Ook kan een grote focus op het uiterlijk leiden tot ongezond lijngedrag, het slikken van gevaarlijke middelen om slanker of gespierder te worden, overmatig sporten en, zoals dit onderzoek laat zien, het willen ondergaan van dure en risicovolle cosmetische operaties. Overmatig gericht zijn op er goed uit zien kan daarnaast leiden tot depressie en eetstoornissen.

Zo'n 600 Nederlandse tieners vulden voor het onderzoek twee keer een vragenlijst in. Deze kinderen van tussen de 11 en 18 jaar gaven onder andere aan hoe vaak ze sociale netwerksites gebruikten, hoeveel belang ze hechtten aan hun uiterlijk en hoe graag ze cosmetische chirurgie wilden ondergaan.

Het onderzoek is een samenwerking tussen CcaM-onderzoekers Dian de Vries en Jochen Peter, Peter Nikken van het Nederlands Jeugdinstituut en Hanneke de Graaf van Rutgers WPF

Lees hier het artikel "The Effect of Social Network Site Use on Appearance Investment and Desire for Cosmetic Surgery Among Adolescent Boys and Girls". 

Als u meer informatie wilt over dit artikel kunt u contact opnemen met de eerste auteur: Dian de Vries, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.