header11-nl

Oct
20
2014

sexting

De seksuele opvattingen en gedragingen van adolescenten worden vaak beïnvloed door seksuele beelden in de media. Een nieuwe studie van CcaM toont aan dat het seksuele gedrag van tieners ook wordt beïnvloed door seksuele beelden – en meer specifiek de sexy zelfpresentaties van online vrienden – op sociale media (bijv. Facebook). 

De studie toonde aan dat adolescenten die meer geneigd waren op een stereotype manier over seks te denken en die meer ervaring hadden met pre-coïtaal seksueel gedrag vaker naar de sexy foto’s keken die anderen van zichzelf op sociale media hadden geplaatst. Dit was vooral het geval bij jongere adolescenten (13-15 jaar). Het kijken naar deze sexy foto’s vergrootte weer de kans dat adolescenten 6 maanden later orale of coïtale seks hadden gehad. Het versterkte echter niet hun stereotype opvattingen over seks.

Dit is één van de eerste studies die de door jongeren zelf geproduceerde seksuele beelden, namelijk sexy zelfpresentaties op social media, relateert aan seksuele gevolgen voor jongeren. Onderzoek voorafgaand aan deze studie heeft zich vooral gericht op seksuele beelden in andere media, zoals seksueel expliciet materiaal op televisie of internet.

De media dragen vaak het idee uit dat het hebben van seks een normatief onderdeel van de adolescentie is. De bevindingen van deze studie suggereren dat sexy zelf-presentaties op sociale media dit idee versterken. Het laat ook zien dat in hoeverre jongeren kijken naar sexy zelfpresentaties afhangt van hun seksuele ervaring en opvattingen over seks, en dus waarschijnlijk het gevolg is van de groeiende seksuele nieuwsgierigheid van jongeren.

Voor deze studie hebben 1636 Nederlandse adolescenten tussen de 13 en 17 jaar een vragenlijst ingevuld op twee tijdstippen, met een tijdsbestek van zes maanden tussen de twee tijdstippen. De respondenten gaven aan hoe vaak ze op sociale media naar foto’s van anderen keken waarin zij op een sexy manier poseerden of waarin zij sexy gekleed waren. Om stereotype seksuele opvattingen te meten werd de respondenten ook gevraagd in hoeverre ze vonden dat seks puur lichamelijk was en iets dat men slechts ‘voor de lol’ doet, en in hoeverre ze het ok vonden als jongens alleen geïnteresseerd zijn in meisjes om hun lichaam en seksuele aantrekkelijkheid. Ook werd hen gevraagd of ze in de afgelopen zes maanden ervaring hadden met het aanraken van iemands geslachtsdelen, met orale seks en/of het hebben van coïtale seks.

Het onderzoek werd uitgevoerd door een team van CcaM onderzoekers: Annemarie (Johanna M.F.) van Oosten, Jochen Peter, en Inge Boot. Klik hier om het artikel “Exploring Associations Between Exposure to Sexy Online Self-Presentations and Adolescents’ Sexual Attitudes and Behaviorte lezen.

Mocht u meer informatie willen over dit artikel, dan kunt u per e-mail contact opnemen met Annemarie (Johanna M.F.) van Oosten: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.