header11-nl

Sept
1
2015

negative feedbackNegatieve reacties op sociale media kan het welzijn van tieners beïnvloeden. Een nieuwe studie van CcAM onderzoekt wie negatieve reacties op sociale media krijgen en waarom. Dit onderzoek laat zien dat tieners die op sociale media risicovol gedrag vertonen meer negatieve reacties krijgen. Online risicovol gedrag komt vaker voor bij tieners die wat ouder zijn, meer sensatie zoeken en meer conflict ervaren binnen het gezin. 

Negatieve reacties op sociale media kan het welzijn van tieners beïnvloeden. Een nieuwe study van CcAM onderzoekt wie negatieve reacties op sociale media krijgen en waarom. Dit onderzoek laat zien dat tieners die op sociale media meer risicovol gedrag vertonen (zoals nieuwe contacten zoeken en sexy of provocerende foto’s plaatsen) meer negatieve reacties krijgen. Risicovol online gedrag wordt voornamelijk vertoond door tieners die iets ouder zijn, meer behoefte hebben aan sensatie, maar ook meer conflict ervaren in het gezin. Daarom hebben deze tieners indirect meer kans op het krijgen van negatieve reacties online. 

De meeste tieners krijgen positieve reacties op berichten en foto’s die ze op sociale media plaatsten. Echter, er is een kleine groep die regelmatig negatieve reacties ontvangen. Eerder onderzoek heeft laten zien dat dit negatieve consequenties kan hebben op het welzijn van tieners. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken wie negatieve reacties ontvangen en vooral waarom. 

Ruim 750 Nederlandse tieners vulden voor het onderzoek een vragenlijst in. Deze kinderen van tussen de 10 en 14 jaar gaven aan hoe vaak ze vervelende opmerkingen kregen op foto’s of berichtje die ze online plaatsten. Daarnaast vulden ze vragen in over hoe zeer ze sensatie zoeken, of ze soms moeite hebben hun impulsen te beheersen en of er in hun gezin vaker ruzie is.

De studie is uitgevoerd door een team van CcaM-onderzoekers: Maria Koutamanis, Helen Vossen and Patti Valkenburg

Lees hier het artikel “Adolescents’ comments in social media: why do adolescents receive negative feedback and who is most at risk?” gepubliceerd in Computers in Human Behavior.

Als u meer informatie wilt over dit artikel kunt u contact opnemen met de eerste auteur: Maria Koutamanis – via email at Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.