header11-nl

April
25
2016

imagesTieners van vandaag groeien op in een steeds complexere mediaomgeving. Het is belangrijk dat onderzoekers de benodigde instrumenten hebben om de mogelijkheden en consequenties van de hedendaagse toegankelijkheid en het hedendaags mediagebruik te bestuderen.  Deze maand, hebben CcaM onderzoekers twee nieuwe schalen gepubliceerd – the short media multitasking measure (MMM-S) en de the social media disorder scale (SMD) – die kunnen bijdragen aan het beantwoorden van belangrijke actuele vragen omtrent jeugd en media.

Belangrijke actuele vragen omtrent jeugd en media die leven bij ouders, mensen in de praktijk, en wetenschappers, hebben veelal te maken met het “altijd bereikbaar zijn” van veel tieners. Is mediamultitasken wel “veilig”? Wie doen dat eigenlijk, en waarom? Hoeveel sociaal mediagebruik is nog verantwoord? Hoe ziet ongezond of verslaafd sociaal mediagedrag er eigenlijk uit? Wanneer moeten we ons zorgen gaan maken?  Dit zijn essentiële vragen, maar zonder de juiste instrumenten om de media-lifestyle van de 21e eeuw te onderzoeken, kunnen wetenschappers hier geen adequaat antwoord op geven.  Om deze reden hebben CcaM-onderzoekers de handen ineen geslagen om relevante meetinstrumenten te ontwikkelen, zoals schalen voor mediamultitasken en sociale mediaverslaving onder tieners. 

In het eerste artikel, gepubliceerd in het Journal of Media Psychology, presenteren Baumgartner en collega’s de MMM-S – een schaal van 9 items, ontwikkeld om het mediamultitasken van adolescenten in kaart te brengen.  Middels twee studies, en met een steekproef van 2278 tieners , hebben de auteurs de toepasbaarheid, betrouwbaarheid en validiteit van de schaal laten zien. Interessant hierbij is dat deze verkorte versie net zo goed werkt als de langere variant. 

In het tweede artikel, gepubliceerd in Computers in Human Behavior, introduceert Van den Eijnden (U. Utrecht) samen met Jeroen Lemmens en Patti Valkenburg  de SMD-schaal. Middels drie surveys waar meer dan 2000 tieners bij betrokken waren, hebben de onderzoekers een schaal kunnen ontwikkelen met sterke psychometrische eigenschappen, die sociaal mediagedrag evalueert. Heel belangrijk is dat deze schaal onderzoekers een diagnostische richtlijn geeft om pathologische (d.w.z. verslaafde) sociale mediagebruikers van niet-problematische veelgebruikers te kunnen onderscheiden.  

Naast dat dit voor CcaM-onderzoekers mogelijkheden biedt voor verdere studies, kunnen deze meetinstrumenten hopelijk wetenschappers in het gehele veld van jeugd en media helpen om de mogelijkheden en consequenties van het huidige mediagebruik te begrijpen. 

Klik hier om het artikel “Measuring media multitasking: Development of a short measure of media multitasking for adolescents” te lezen (in het Engels), zoals gepubliceerd in de Journal of Media Psychology door Susanne E. Baumgartner, Jeroen S. Lemmens, Wouter D. Weeda, en Mariette Huizinga. De volledige schaal is in het artikel terug te vinden.

Klik hier om het artikel “The social media disorder scale: Validity and psychometric properties” te lezen (in het Engels) , zoals gepubliceerd in Computers in Human Behavior door Regina J.J.M. van den Eijnden, Jeroen S. Lemmens, en Patti M. Valkenburg. De volledige schaal is in het artikel terug te vinden. 

Mocht u meer informatie willen hebben deze artikelen, dan kunt u een mail naar CcaM sturen via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.