shutterstock 158473457 v2

Studie CAM


Voor studenten die geïnteresseerd zijn in het bestuderen van onderwerpen die te maken  hebben met kinderen, adolescenten en de media bestaan er twee opties binnen de Universiteit van Amsterdam: 

  1. Master of Science in Communication
  2. PhD in Communication

Master of Science (MSc) in Communicatiewetenschap

De Graduate School of Communication van de Universiteit van Amsterdam kent een Master Communicatiewetenschap waarbij de nadruk ligt op Entertainment Communication. Deze eenjarige masteropleiding (60 ECTS) is Engelstalig en het internationale curriculum trekt studenten vanuit de hele wereld. De opleiding richt zich op de beleving, de rol en de impact van media bij jongeren. Studenten leren hoe en waarom onze mediavoorkeuren veranderen, maken kennis met de belangrijkste visies met betrekking tot jongeren en mediagebruik (zowel vanuit academisch als maatschappelijk/commercieel oogpunt), en worden bekend gemaakt met best practices bij het ontwikkelen van media-inhoud voor verschillende leeftijden.     

The studie combineert theoretische benaderingen met praktische toepassingen, zodat studenten goed voorbereid zijn op een stap naar de arbeidsmarkt. Naast het bestuderen van empirische literatuur over jongeren en de media, wordt er dan ook veel aandacht besteed aan het toepassen van de opgedane kennis in de praktijk. Via het Company Meets Student project, kunnen studenten als consultant aan de slag bij, bijvoorbeeld KRO Kindertijd, Squla of Ben & Jerry’s. Daarnaast zijn er gastcolleges van experts uit het werkveld, wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van prototypen van mediaproducten (bijv. televisieshows, apps en websites)  en is er de mogelijkheid om ervaring op te doen met de nieuwste technologieën op mediagebied, zoals eye-tracking, en gezichtsherkenningssoftware.  

SagoSago Presentation border

Jason Krogh (CEO, Sago Sago) vertelt over de ontwikkeling van apps

prototype collage

Studenten digitale media presenteren hun prototypen

Veel van de CcaM-onderzoekers zijn tevens docenten binnen dit masterprogramma en begeleiders van masterscripties. Hierdoor leren studenten van mensen die actief betrokken zijn bij de onderzoeksvelden van jongeren en entertainment media, en werken zij samen met experts bij het ontwerpen en uitvoeren van hun eigen scriptie-onderzoek. Recente scriptietitels binnen deze master zijn: "Is Facebook making us narcissistic?", "(Th)inspiration: Media influence on body image", and "Does WhatsApp influence relationship quality between emerging adults and their parents?" .

De master in Entertainment Communication van de Graduate School of Communication is een uitstekende optie voor studenten die een dieper begrip willen krijgen van de huidige generatie jongeren en de rol die media innemen in hun dagelijks leven. Veel (al dan niet commerciële) instellingen zijn geïnteresseerd in manieren om in contact te komen met dit moeilijk te bereiken publiek; het is dan ook geen wonder dat onze oud-studenten inmiddels uitgewaaierd zijn naar banen binnen een breed scala aan bedrijven, en non-profit- en overheidsinstellingen. 

Heb je interesse? Ga dan naar de website; hier vind je meer details over het curriculum en carrièremogelijkheden (inclusief interviews met alumni), en informatie over hoe je je kunt aanmelden voor deze master. 

PhD in Communication

De Amsterdam School of Communication Research/ASCoR biedt onderdak aan promotietrajecten binnen de communicatiewetenschap. Promotievoorstellen worden over het algemeen geschreven door een of meer senior onderzoekers betrokken bij ASCoR. Deze voorstellen bestaan uit drie of meer onderzoeksprojecten, die weer kunnen resulteren in meerdere peer-reviewed publicaties. 

PhDStudent
PhD-studenten genietend van een zomeravond

Momenteel telt ASCoR zeven promovendi die onderzoek doen naar verschillende onderwerpen binnen jeugd en media. Hun onderzoek richt zich op: educatieve apps, media-agressie, geseksualiseerde media-inhoud, sociale media en self-disclosure, media en ADHD, media-multitasken en het online zelf. Meer informatie over deze PhD-studenten en hun onderzoek kun je vinden op de biografie-pagina’s via deze link

Wil je meer weten over het PhD-traject, inclusief het trainingsprogramma en sollicitatieprocedures, ga dan naar deze website.